Skip to main content

Mursten

Ler er et af verdens ældste byggematerialer. Sammen med kristendommen bragte munke i 1100-tallet teknikken med formende og brændte mursten med sig til Danmark, hvor de blev anvendt til klostre og kirker. Den oprindelige teknik med blanding og håndstøbning af mursten i forme før eller uden brænding kendes stadig, men er for længst afløst af moderne teglværker og industriel produktion i vores del af verden. I denne film vises begge produktionsformer, og du får indsigt i murstenens historie, og dens grundlæggende egenskaber og muligheder. Murstenen har haft stor betydning for danske bygningskultur gennem århundreder, og er stadig et værdsat byggemateriale – både som nyt og som genanvendeligt.

Mursten af ler har været brugt som byggemateriale i flere tusinde år. Fra 1100-tallet begyndte man at brænde murstenene til tegl for at opnå et mere fugtresistent og holdbart materiale, og de tidlige kirke- og klosterbyggerier viser, at der fra starten har været arbejdet med forskellige formater og former, som har bidraget til de forskellige arkitektoniske stilarter gennem tiden. 

Se også INDEKLIMA

Indeklimafilm.dk er en seriøs, professionel og non-profit filmkanal, der har som formål gennem filmmediet at formidle forskningsbaseret, kendt viden om indeklimaets betydning for menneskers sundhed, velvære og produktivitet. 

PROJEKT er udviklet af:
PROJEKTLEDELSE / Graves Simonsen, Bygherreforeningen
RESERCH & TILRETTELÆGGELSE /Niels Brondbjerg, Teknik og Salg ApS, Anders Dylov, Chroma Film ApS
FILMPRODUKTION / Chroma Film ApS
MUSIK / Finn Markwardt
WEBSITE / MPIXEL design studio

FAGLIGE FILMEMNER er udvalgt af bl.a.:
Arne Høj, Søren Lundqvist, Nicolai Hyllestad, Gert Bech-Nielsen, Mogens Victor Andersen, Eske Møller, Søren Meyer, Jens Østergaard, Niels Erik Jensen, Søren Bøgh, Anne Lindegaard, Birte Skov

WEBSITE & FILM er udgivet med økonomisk støtte fra:
Grundejernes Investeringsfond, Realdania, A P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Dreyers Fond, Frøken Constanse Fuhrs Fond, Skibsreder Carsten Brebøls Fond, Martha og Poul Kern-Jespersen Fonden, Undervisningsministeriet, Boligfonden Kuben.

Om Cookies

Dette website bruger cookies til at forbedre din bruger oplevelse.