Skip to main content

Cylinderglas

Fremstilling af glas går 5000 år tilbage og startede formentligt i Ægypten, men først nogle årtier før vores tidsregning fandt man i Libanon på glaspustning. Det blev romerne, der sikrede udbredelsen af glasset i Europa, og som skabte grobund for at tyske glasmagere i 1100-tallet kunne puste glasset ud i lange cylindre, der blev skåret op og presset til flader. De første ruder var skabt og blev i første omgang anvendt i kirker og slotte. Først frem mod Middelalderen kom der glas i vinduerne i mere almindelige huse. Denne film om cylinderglas viser en teknik, der grundlæggende er uforandret gennem 900 år, og et byggemateriale, der fortsat efterspørges til særlige opgaver – også i Danmark.

For 5000 år siden fremstillede man glas ved at hælde glasmassen op i støbeforme. Metoden med at puste glas blev udviklet af romerne, og først da Romerriget blev opløst, kom denne viden videre til resten af Europa. I 1100-tallet fandt tyske glasmagere ud af at lave ruder ved at puste glasset ud i lange cylindere, der blev skåret op og igen varmet op for at blive presset flade. Herved blev det muligt at lave vinduer. 

Se også INDEKLIMA

Indeklimafilm.dk er en seriøs, professionel og non-profit filmkanal, der har som formål gennem filmmediet at formidle forskningsbaseret, kendt viden om indeklimaets betydning for menneskers sundhed, velvære og produktivitet. 

PROJEKT er udviklet af:
PROJEKTLEDELSE / Graves Simonsen, Bygherreforeningen
RESERCH & TILRETTELÆGGELSE /Niels Brondbjerg, Teknik og Salg ApS, Anders Dylov, Chroma Film ApS
FILMPRODUKTION / Chroma Film ApS
MUSIK / Finn Markwardt
WEBSITE / MPIXEL design studio

FAGLIGE FILMEMNER er udvalgt af bl.a.:
Arne Høj, Søren Lundqvist, Nicolai Hyllestad, Gert Bech-Nielsen, Mogens Victor Andersen, Eske Møller, Søren Meyer, Jens Østergaard, Niels Erik Jensen, Søren Bøgh, Anne Lindegaard, Birte Skov

WEBSITE & FILM er udgivet med økonomisk støtte fra:
Grundejernes Investeringsfond, Realdania, A P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Dreyers Fond, Frøken Constanse Fuhrs Fond, Skibsreder Carsten Brebøls Fond, Martha og Poul Kern-Jespersen Fonden, Undervisningsministeriet, Boligfonden Kuben.

Om Cookies

Dette website bruger cookies til at forbedre din bruger oplevelse.