Skip to main content

Formstikker - Tapet

Formstikkeren fremstiller trævalse og blokke til trykning af papirtapeter efter historiske principper. Teknikken er kendt siden 1700-tallet, og anvendes i dag i de tilfælde, hvor der skal skabes eller genskabes papirtapet med en særlig struktur og kvalitet, som ikke er mulig at opnå med moderne teknikker. Formstikning er et håndværk, der kræver stor tålmodighed og præcision, og fremstilling af trykvalserne sker gennem en række omstændelige og tidskrævende processer. Selve trykning af tapeter med formstukne valse sker på en trykkemaskine, der i Danmark i dag kun findes på Frilandsmuseet, men som stadig findes i brug i andre lande. Filmen viser hele den spændende proces fra valg af tapetmotiv til fremstilling af den færdige valse.

I slutningen af 1700-tallet kom de første papirtapeter. De var udført i mindre stykker med bloktryk. Formstikke-ren udførte trykblokkene af tre sammenlimede stykker træ med påsatte messingprofiler. Derfra udviklede formstikkerfaget sig, og i midten af 1830-erne blev tapettrykkemaskinen opfundet. Med denne kunne man trykke endeløse baner af tapeter ved hjælp af valser, og med motiver i op til 12 forskellige farver.

Se også INDEKLIMA

Indeklimafilm.dk er en seriøs, professionel og non-profit filmkanal, der har som formål gennem filmmediet at formidle forskningsbaseret, kendt viden om indeklimaets betydning for menneskers sundhed, velvære og produktivitet. 

PROJEKT er udviklet af:
PROJEKTLEDELSE / Graves Simonsen, Bygherreforeningen
RESERCH & TILRETTELÆGGELSE /Niels Brondbjerg, Teknik og Salg ApS, Anders Dylov, Chroma Film ApS
FILMPRODUKTION / Chroma Film ApS
MUSIK / Finn Markwardt
WEBSITE / MPIXEL design studio

FAGLIGE FILMEMNER er udvalgt af bl.a.:
Arne Høj, Søren Lundqvist, Nicolai Hyllestad, Gert Bech-Nielsen, Mogens Victor Andersen, Eske Møller, Søren Meyer, Jens Østergaard, Niels Erik Jensen, Søren Bøgh, Anne Lindegaard, Birte Skov

WEBSITE & FILM er udgivet med økonomisk støtte fra:
Grundejernes Investeringsfond, Realdania, A P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Dreyers Fond, Frøken Constanse Fuhrs Fond, Skibsreder Carsten Brebøls Fond, Martha og Poul Kern-Jespersen Fonden, Undervisningsministeriet, Boligfonden Kuben.

Om Cookies

Dette website bruger cookies til at forbedre din bruger oplevelse.